Oldalak

2015. február 3., kedd

Kamishibai

A Kamishibai, azaz papírszínház szerintem egy nagyszerű találmány csoportos meséléshez. Mesét olvasni jó. Ezt már többször írtam. De szerintem ezt nélkülem is tudja mindenki. J Viszont ha 2-3 gyereknél többnek olvasok, akkor elég nehézkes mindenkinek a könyvhöz hozzáférni. (Mert ugye ha idegen nyelven olvasunk fel, célszerű képekkel, mivel igencsak segíti a megértést.) Na a „hogyan ne üljön minden gyerek a nyakamban” problémát kitűnően megoldja a Kamishibai. Mindenki egyformán látja a képeket, mivel nagyok (A3-as méretűek), és jómagam sem zavarom a kilátást, mivel a képek mögött állok. Ezen kívül egészen más hangulata van, mint egy könyvnek, olyan, mint egy igazi mini színház. De nem csak mesék felolvasására használhatjuk. Készíthetünk hozzá háttérképeket és bábokat fentről belógatva tarthatunk előadást vele. (Az enyémmel mondjuk nem, mert ez nem felül, hanem oldalt nyitott.) Bővebben itt olvashatsz róla.
Rendelhetünk hozzá meséket, de nincs túl sok fajta. Meg nyilván költséghatékonyabb, ha magunk készítünk. Főleg, ha rajzolunk vagy festünk. Mert ha nyomtatni szeretnénk, azt színesben, A3-as méretben kevesen tudják kivitelezni otthon, nyomdában nyomtatni meg nem lesz olcsó. Bár szerintem még így is megéri. Bescanelhetjük kedvenc mesekönyvünket, és viszonylag kevés ráfordítással papírszínházat varázsolhatunk belőle. Már akinek van hozzá bátorsága, mivel szerzői jogi problémák miatt ilyent nem szabad csinálni, tehát nyilván én nem teszek ilyesmit. Úgyhogy a következő mesekönyvet is csak azért ajánlom, mert jó. Csak véletlenül került a papírszínházzal egy bejegyzésbe. Vidám mesék, szerintem sokan ismerjük a magyar változatot is.
 A Kispipi és kiskacsa kitűnően alkalmas ovisoknak idegen nyelven történő feldolgozásra.

Éppúgy A három kiscica.
 A történetek elmesélése után megpróbálhatják a gyerekek a mese képeit a történés sorrendjében kirakni. Ezeket a képeket nyilván nem a könyvből bescanelt képek kicsinyítésével készítjük. Hanem mondjuk rajzoljunk! Akinek van kedve…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése